Lyckas med dina blommor

Blommor skapar livsglädje både i trädgården och inomhus i en kruka eller vas. För att lyckas med att odla vackra blommor gäller det att välja rätt blomsorter och också ge blommorna rätt förutsättningar i form av jord och näring.

Med rätt skötsel och rätt växtval kommer du att kunna njuta av dina blommor under en stor del av året utan att du behöver lägga ner flera timmar varje dag på att sköta om dem. Om du även planerar smart kommer du att kunna plocka blommor från tidig vår till sen höst i din trädgård. Att alltid ha tillgång till blommor underlättar också vardagen eftersom du kan plocka ihop en vacker bukett att ta med till en fest eller till andra typer av tillställningar som till exempel en begravning. Reglerna kring begravningsblommor har ändrats vilket gör det enklare att komma med rätt typ av blommor till ceremonin än det var tidigare. Läs gärna mer på https://lovabegravning.se/ om vilken typ av blommor som passar vid en begravning.

Rätt mat och dryck ger glada blommor

Precis som människor behöver blommor en hälsosam kost för att trivas och växa sig stora och starka. Olika blommor har olika krav på hur mycket mat de behöver men alla blommor vill ha gödsel för att tillgodose sina behov av bland annat kväve och fosfor. Det enklaste sättet att gödsla dina blommor på är att köpa gödsel av bra kvalitet från en trädgårdsbutik. Välj i första hand ekologisk gödsel och följ instruktionerna på förpackningen för att inte riskera att sprida ut för mycket eller för lite vid dina blommor. Du kan även göra egen gödsel med hjälp av en kompost i trädgården. Det tar lite längre tid och kan vara lite bökigt, speciellt om du har en liten trädgård där det är svårt att få plats med en stor kompost.

Blommornas favoritdryck är i första hand vanligt vatten, gärna regnvatten, men de tycker också om vatten som har blandats med en god näringslösning. Denna typ av vätskor går att hitta på olika trädgårdsbutiker och brukar säljas i anslutning till övriga gödningsmedel.

Så väljer du rätt blommor

Hur mycket du än pysslar om dina blommor med rätt mat och dryck kommer de inte att trivas om de inte klarar av klimatet där de är planterade. En växt som trivs i en regnskogsliknande miljö kommer aldrig att kunna växa ordentligt i en skandinavisk villatomt. Grunden för att lyckas med dina blommor är därför att välja en växt som trivs i den växtzon där du bor. Fråga därför alltid personalen i trädgårdsbutikerna vilken zon växten passar i. Många plantor är också märkta med en lapp där det både finns instruktioner kring rätt skötsel och information om växtzoner.