Arbeta som florist med allergi

Om man gillar blommor och att arrangera dem på olika sätt är florist antagligen ett drömyrke. Där får man hålla på med olika buketter, arrangemang och plantor hela dagarna och dessutom kan man starta sin egen blomsteraffär om man så vill. Som florist arbetar man relativt självständigt och överlag finns det stora möjligheter att tjäna pengar. Det är nämligen vid många tillfällen i livet man kan behöva eller vilja ha blommor. Men om man har allergi mot blommor eller pollen, är det fortfarande möjligt att arbeta som florist då?

Läkemedel

Om man är allergisk finns det väldigt många olika läkemedel att välja bland. Det finns t.ex. tabletter, ögondroppar och annat. Vilken medicin man ska välja beror på hur starka samt på vilka symtom man har. Om man har rinnande ögon kan ögondroppar fungera, om man är täppt i näsan rekommenderas nässpray och om man har flera symtom kanske en tablett vara bättre. I dag har det också blivit möjligt att vaccinera sig mot många allergier. Om man har en extrem pollenallergi kan man få sprutor som gör att allergin försvinner helt, eller i alla fall så att symtomen minskar. Det går helt enkelt ut på att en del allergener sprutas in i blodet med jämna mellanrum. Kroppen får sedan vänja sig vid allergenerna i lugn och ro, tills nästa dos. Det kan göra ont och vara jobbigt, men för den som har allvarlig allergi kan det vara mycket värt att återgå till sitt arbete.

Blommor som inte doftar

Om man har en egen blomsteraffär kan man i många fall också underlätta för sig själv. Många som har svårt för pollen och blommor kan klara av växter som inte luktar. Gröna växter, doftfria varianter med mera kan rekommenderas. Det finns dock en hel del kunder som vill ha blommor som doftar. Då kan det vara bara att placera dem nära dörren, i en kyl eller långt ifrån kassan. Då slipper man vara i kontakt med dem hela dagen och det kan göra allergin en hel del bättre och få symptomen att lindras.

Att hålla sig undan

Många menar att man ska hålla sig undan sådant man är allergisk mot eftersom allergin annars kan bli värre. Det kan i många fall vara sant men om man är anställd som florist kan det vara svårt att byta jobb bara sådär om det skulle visa sig att man inte tål en viss blomma. Då kan man bli tvungen att härda ut. Om det bara rör sig om en viss blomsort kanske man kan be en kollega att binda buketter eller plantera sorten, men ibland går det inte. Om man vet att man är allergisk och att besvären blir livshotande kan man behöva byta jobb, i annat fall är det ofta bara att härda ut.