Olika alternativ till den klassiska julgranen

Ingen jul utan gran, eller? För många blir det ingen riktig jul utan en gran som står praktfull på en central plats i hemmet och lyser upp i vintermörkret. Men långt ifrån alla varken kan eller vill ha en vanlig gran hemma. Då är det tur att det finns alternativ. Här nedan får du tips på vad du kan göra om du inte vill eller kan skaffa en traditionell julgran.

När det inte finns plats

En vanlig orsak till att man inte vill eller kan ha en traditionell julgran beror på platsbrist. Om man bor i en liten lägenhet och/eller har för många prylar i hemmet blir det svårt att klämma in en stor julgran. Då finns mindre alternativ till den stora julgranen. Runt juletider säljs nämligen mindre barrväxter i matbutiker och blomsterbutiker. De är betydligt mindre än en traditionell julgran och kan därför placeras på exempelvis vardagsrumsbordet. Några exempel på dessa växter är den söta lilla sockertoppsgranen, ädelcypress och pinje ‘silver crest’. De är alla små barrväxter som man kan ha inomhus. Om man sköter dem rätt kan de hålla i all evighet och en vanlig orsak till att de dör är att man vattnar dem för dåligt. Dessa växter får inte torka ut och de behöver oftast mer vatten än man tror.

När varken ork eller pengar finns

Andra orsaker till att julgranen får stå åt sidan beror på bristen på ork och/eller pengar. Att släpa hem en stor julgran är det långt ifrån alla som kan göra på egen hand. Dessutom är en äkta julgran väldigt dyr, vilket är pengar som många inte har eller hellre lägger på något annat i juletider. Då kan plastgranen vara ett alternativ. Den behöver man ingen släpkärra för att ta hem och den står sig år ut och år in.