Dekorera mat med blommor

Tycker du om att bjuda nära och kära på middag? Ett enkelt sätt att piffa upp en rätt är att tillsätta blommor i maten, antingen som del av en rätt eller som dekoration, detta knep fungerar till allt från sallader till kött, fisk och desserter. För bästa effekt kan man blanda blommor i olika färger för att verkligen få rätten att stå ut men några väl placerade rosblad kan också göra stor skillnad. Även om det är viktigt att blommorna är visuellt tilltalande finns det några andra saker att tänka på om du vill dekorera mat med blommor.

Ätbara blommor till din nästa festmåltid

Att en vacker blomma på rätt plats kan lyfta en rätt till nya höjder är något även professionella kockar tagit fasta på. Ätbara blommor är nämligen ett ofta förekommande koncept vid till exempel Nobelmiddagen som kan räknas till en av årets viktigaste fester. Nobelfestens måltider finns som bok, för den som vill prova på att tillaga en riktigt imponerande måltid. De flesta av Sveriges ätbara blommor odlar man enkelt själv i balkonglådan eller trädgården, många växer också vilt i skog, på ängar eller som ogräs. Bland de ätbara blommorna hittar du bland annat blåklint, viol, syrén och de flesta sorters rosor.

Några råd på vägen

Se till att endast använda ätbara blommor, även om de är avsedda för dekoration till en måltid. Tänk också på att inte plocka blommor du är osäker på eftersom många växter liknar varandra men medan en är ätlig kan den andra vara giftig. Populära krukväxter kan också vara giftiga för både människa och djur vid förtäring, till dessa hör hortensia, rhododendron och azalea. För tips och råd när det kommer till mat kan du besöka matklubben.net, där finns mängder av recept och ett forum där du kan ställa frågor. Om du vill använda dig av växter du odlat själv bör du tänka på att använda jord och näring som är lämplig för ätbara växter.