En blomma säger mer än tusen ord  

Många är uttrycken och avsikterna kring blommor samt att ge bort respektive att få blommor. Om man vill uttrycka kärlek är det bättre att ge röda rosor än gula tulpaner. Är det av gammal vana och tradition som vi tänker så och kan vi kanske släppa dessa tankar idag?

Det sägs att blomsterspråket började uttryckas i antikens Grekland även om örter var dåtidens blommor. Blomsterspråket, det vill säga symbolspråket såsom vi känner till detta idag, sägs istället ha sitt ursprung i Asien och då främst i Persien och Kina. Blomman var ett enkelt medel att på ett hemlighetsfullt sätt uttrycka känslor för mottagaren vare sig det var glädje, kärlek eller vänskap.

Under 1700- och 1800-talen fick inte unga människor som var förälskade i varandra umgås utan någon form av förkläde, varför blommor blev ett sätt att kommunicera. Då var det av yttersta vikt aBusinesswoman Receiving Red Rosestt välja rätt typ av blommor med rätt färg och i rätt antal. Idag kanske det är viktigare att se till vad mottagare tycker om och önskar. Idag behöver man inte vara rädd för att göra fel, utan alla blir glada över att få blommor oavsett antal, färg och form. Det är inte många år sedan som vi förknippade vita blommor med begravningar och att då ge bort vita tulpaner till värdinnan vid en fest kunde bli riktigt fel.

Vill man gå efter de klassiska deviserna, betyder en röd ros “jag älskar dig” medan tre stycken dito betyder “jag vill träffa dig igen”. En rosa blomma säger “jag är förälskad i dig och lovar dig trohet” medan en bukett med röda, vita och blå blommor betyder “vill du gifta dig med mig?”. Om avsikten med blommorna inte är odelat positiv, kan ljung och brännässla vara bra att känna till. Att ge bort ljung skulle enligt det klassiska tänkandet betyda “du är otacksam” medan brännässlan säger “usch, vad du är näsvis”. <

Varför just rosen signalerar kärlek kan ha att göra med att den sedan gammalt är drottningen bland blommorna eftersom den i tusentals år har haft en stor betydelse i Kina och förekom redan innan dess i Romarriket.

För ytterligare förberedelser inför besöket i blomsterbutiken rekommenderas ett besök på WWF:s hemsida