Friskare hem med blommor och hemstäd

Din bostad är så mycket mer än ett tak över huvudet. Det är här som du ska leva och koppla av, arbeta, plugga, äta, träna och roas. Leva livet, med andra ord. Hur kul det än är med resor och fester är det trots allt i ditt hem som du kommer spendera den mesta tiden. Det är ditt ankare och din fristad.

För att du ska må så bra som möjligt hemma är det viktigt att du trivs men också att det är rent och funktionellt. Det går hand i hand, då ett välstädat hem är extra trevligt att vistas i men också bör vara inrett på ett sätt som du gillar. Hur vackert du än har möblerat det är det inte kul om det är smuts och dammråttor överallt och hur rent det än är, är det aldrig kul om färgerna är fula. Genom att anlita en pålitlig städfirma som https://qleano.se/ får du ett skinande fräscht hem och kan koncentrera dig på dina övriga aktiviteter som till exempel inredningen.

Växter och blommor

Det finns många skäl till att ha växter hemma då forskning har visat att det får människor att må bättre både fysiskt och psykiskt. Växter kan till exempel rena luften, reducera stress och ge ett allmänt tillstånd av välbehag. Om du arbetar hemma kan växter till och med öka din produktivitet och det finns vissa plantor, exempelvis benjaminfikus och svärmorstunga som kan förbättra din sömn och motverka oro.

Även den rent estetiska aspekten spelar stor roll och därför bör du alltid välja blommor som du personligen tycker är mycket vackra. Du kan följa en viss färgskala för att fånga upp detaljer i din övriga inredning eller bryta genom den så kallade färgblockeringsmetoden, där du bryter radikalt med omgivningarna. Ett kul exempel är att ställa en illröd blomma i ett rum med mycket neutrala färger eller en strålande gul växt i ett rum där allt går i blått.

Rena omgivningar, ren mat

Att ha det välstädat hemma är mycket avgörande för hälsan då du får bort allt från allergener och irriterande damm till bakterier. Det är också viktigt att äta så rent som möjligt och vad kan vara bättre än att odla egna örter och grönsaker? Även om du bor i en lägenhet i stan utan balkong finns det mycket som du kan odla själv hemma, till exempel örter som får stå i köksfönstret eller ett litet miniväxthus som kan stå på ett bord som en både praktisk och snygg inredningsdetalj. Vill du satsa extra kan du också odla hydroponiskt, det vill säga utan jord, där du till och med kan odla jordgubbar och körsbärstomater. Att själv odla det du ska äta är inte bara smart då du vet exakt vad du stoppar i dig, det är också mycket tillfredsställande. Den egna skörden smakar så mycket bättre än den färdiga, och om du har barn är det lärorikt och spännande även för dem.