Blomstersymbolik

Fyller man sitt liv med blommor av alla de slag, färger och dofter ger man sig själv en enormt värdefull gåva. Det är inte bara rogivande att syssla med trädgårdar och växter, det är också vackert att

pryda sitt hem och sin arbetsplats med sina favoritblommor och det ökar allt från kreativiteten till det egna humöret. Förgyll vardagen med sköna buketter och blomsterkrukor och ge dig den där lilla extra gnistan i ditt liv!

I olika kulturer symboliserar blommor olika saker och det finns en hel del som man kan uttrycka med dem. Den vita liljan uppfattas i vissa samhällen som symbolen för skönhet och en ren själ, medan andra förknippar den med död och sorg. Det handlar också om personlig smak och precis som man som kvinna helst väljer exakt den damparfym som man tycker doftar härligast och passar en bäst, så kan valet av blommor ge uttryck för vem man är.

Vad symboliserar blomman?

Om man är intresserad av att ta reda på vad olika blommor symboliserar då finns det ett flertal böcker och

listor om blomstersymbolism som kan vara av stort värde. Här kan man både kolla upp specifika blommor eller ta reda på vilka blommor man bör införskaffa om man vill uttrycka vänskap, ondska eller rikedom. En röd ros uttrycker till exempel passion och kärlek medan en röd vallmo är en symbol för dem som fallit i strid i Storbritannien.

Årets många månader symboliseras också av olika blommor och en kul födelsedagspresent till någon kan vara en bukett av dennes födelseblomma. Är man född i maj är det liljekonvalj som gäller medan oktoberfödda får den härliga ringblomman, som i många kulturer representerar värme.

Den grekiska och romerska mytologin innehåller också många fantastiska berättelser om specifika blommor och det handlar ofta om växtens uppkomst. Hyacinten har till exempel fått sitt namn från berättelsen om en ung, stilig spartan, Hyakonthos, som älskades av guden Apollon. Men det fanns där en konkurrent i en vindgud som under en tävling i diskus blåste diskusen i huvudet på

Hyakinthos som omedelbart dödades. Apollon blev så förtvivlad att han förvandlade sin unge älskare till en blomma och enligt de gamla grekerna hade blomman ett mönster som utformade bokstäverna ”ai”, vilket betyder ”ack”.

En annan berömd blomstermyt är den om solrosen, som enligt sagan var en ung nymf som var förälskad i solguden Helios. Då denne gick och gifte sig med mångudinnan Selene, blev nymfen så ledsen att hon tynade bort till en blomma som inte bara liknade solen men också följde dess färd över himlavalvet.

Oavsett om man tycker att en blomma symboliserar något eller inte så är det viktigaste av allt att grönska och färg gör oss gladare och mer harmoniska. Så släpp in blommorna i ditt liv – det kommer du aldrig att ångra!