Historiska blomstermotiv

En utsökt tapet med blomstergirlander, en mosaik av rosor, en affisch med ett prunkande landskap, en gardin med granna blommor – människan har låtit sig inspireras av naturen sedan antiken och förgyllt sin tillvaro med ljuvliga dekorationer. Det lyfter humöret att ha blommor omkring sig och gör livet både trevligare och mer inspirerande.

Idag är det enkelt att dekorera sitt hem eller sin arbetsplats med blomster då det finns mängder med härlig inspiration för dina väggar i form av foton och affischer. Man behöver inte längre anlita en kvalificerad målare att för hand långsamt och mödosamt pryda väggarna med blommor, träd och växter. Nej, med snygga bilder och ramar kan man göra jobbet och få ett fantastiskt tillfredställande resultat. Det har dock inte alltid varit så, och reser man tillbaka i tiden kan man hitta några imponerande mästerverk som har med flora att göra.

Livias matsal

Ett av de mest berömda och vackraste exemplen på blomsterfresker från den antika världen hittar vi i Roms nationalmuseum som ligger i det ståtliga Palazzo Massimo nära centralstationen. Här finns det mycket att se, inte minst målningar och mosaiker, men på övervåningen kan man besöka ett sant under: Livias matsal. Kejsarinnan Livia Drusillas hus upptäcktes redan på 1500-talet, inte långt ifrån Roms utkant i närheten av av en vacker dal, men det var långt senare som man genomförde noggranna arkeologiska utgrävningar och lyckades transportera matsalsväggarna till museet. På rummets fyra väggar kan man se ytterst realistiska bilder av en blåsig skog, full med hundratals blommor, buskar, träd, frukter och fåglar i undersköna nyanser.

Att människor satt och åt och njöt av denna dekoration för så länge sedan är nästan svårt att föreställa sig och för att höja realismen lät konstnären måla ett lågt staket utmed hela verket. För botaniker är fresken ett under då man här kan se vilken flora som var vanlig för över tvåtusen år sedan. Man hittar bland annat ekar och pinjeträd, oleander och apelsiner, rosor, violer, iris och vallmo. Då man på den tiden inte hade möjlighet att sänka temperaturen inomhus föredrog man att måla motiv som gav intryck av frisk luft och fläktande vindar i sina sommarvillor, medan vinterhusen ofta hade mörkare och varmare motiv.

En fortsatt tradition

Bruket att dekorera väggar med botaniska teman fortsatte långt efter antiken. Det finns många exempel på medeltida kyrkor, tempel och moskéer där blommor och växter spelade en viktig roll. Inom europeisk blomsterkonst kom blommorna att stå för både religiösa och sekulära företeelser där till exempel liljan representerade Jungfru Marias oskuld och den röda rosen stod för kärlek. Även i hemmen föredrog man ofta blomstermotiv, och man dekorerade stugor och palats med florans enorma mångfald. I traditionella hantverk och dräkter återfinns allehanda blommor och växter, för att inte glömma folksånger och visor som “Uti vår hage” och andra svenska landskapsvisor.