Privata Visningsträdgårdar

 Det finns botaniska trädgårdar, slottsträdgårdar och parker som bjuder in till överdådig prakt men för många hemmaodlare betyder det ännu mer att få titta in i de lite mindre, privata trädgårdarna, som står lite närmare besökaren själv.

Privata trädgårdar att besöka finns runtom hela Sverige. I Sörmland finns ett tiotal som alla håller öppet ett antal dagar per år, men som också kan erbjuda visningar under andra dagar om besökaren hör av sig i förväg. Det som älandscape designr gemensamt för alla privata visningsträdgårdar är att de är olika. I samlingen finns alltifrån en stor naturträdgård till en liten stenrik miljö med en stadskänsla. Flera av trädgårdarna har vunnit fina utmärkelser och en del av ägarna driver spännande bloggar. Då trädgårdarna är privata har de inte anpassats för besökare med funktionsnedsättning, varför de kan ha till exempel nivåskillnader och sten- eller grusbelagda gångar.

Också i Skåne finns det ett stort antal privata trädgårdsentusiaster som gärna visar upp sina skapelser, så länge man kommer ihåg att boka tid. Mitt i Simrishamn erbjuder Apotekarnes trädgård en medelhavsoas där man vid sidan av en härlig växtlighet kan avnjuta fika och lunch. Med en naturlig bäck som rinner genom trädgården lockar Hammarkvists trädgård en varm sommardag, som om det inte räckte med en gedigen och gammaldags trädgård. Ett par får eller specifika guidningar för barn kanske kan locka de minderåriga att följa med på en trädgårdsvisning och i så fall rekommenderas Mandelmanns trädgård som vid sidan av djur satsar på ekologisk odling mitt i Österlen. Ingen nämnd, ingen glömd. I Skåne finns till exempel även Lotties trädgård, Bengt och Britta Kleins trädgård, Örtträdgården i Jonstorp, Wideröra gård och Åbergs trädgård.

Vartannat år hålls evenemanget Tusen Trädgårdar där landets trädgårdsägare uppmanas att vara med. Genom arrangemanget kan gemene man bli en klokare trädgårdsmänniska då möten med andra människor ger ny kunskap, inspiration och insikt. Det är både privata trädgårdar och offentliga dito som är med i eventet och hos arrangören Trädgårdsriketså kan man både registrera sin trädgård för visning och hitta trädgårdar att besöka. Man kan dessutom skapa sig sin egen trädgårdsresa. År 2014 deltog 704 trädgårdar vilket inkluderade amatörer, trädgårdsföreningar, villaägare, kyrkogårdar, stadsparker och koloniföreningar. Norge och Finland har tagit efter arrangemanget och i Danmark finner man en motsvarighet i Havefestival.