Trädgårdar och gröna rum runtom i Sverige  

Runtom i Sverige finns det vackra trädgårdar och oaser och många av dem kan gemene man besöka, om inte året om så i alla fall under vissa delar av året. Här finns slottsträdgårdar med flera hundra år pampiga träd, undangömda och näst intill glömda kulturträdgårdar och dessutom ett antal privata trädgårdar som gärna visar upp sig.

I Stockholm finns Bergianska trädgården och Rosendals trädgård. Den förstnämnda kan med över 9000 växtarter bjuda in till ett stort växthus, en prunkande trädgård och en förförande utsikt över Brunnsviken. Den sistnämnda ligger centralt på Djurgården, odlar ekologiskt, säljer grönsaker, prydnadsväxter och frukt, har gammaldags rosor samtidigt som den välkomnar besökarna till en fikastund i växthusen.Gothenburg Botanical garden panorama

I universitetsstaden Uppsala finner man den Botaniska trädgården, vilket är en barockträdgård som ursprungligen var Uppsala slottsträdgård. Dessutom finner man i staden Linnéträdgården som är Sveriges äldsta botaniska trädgård med anor från 1600-talet. Både den Botaniska trädgården och Linnéträdgården är kulturminnesmärkta.

Norröver stoltserar Jokkmokks fjällträdgård med växter ifrån den typiska fjällnaturen och Villa Fraxinus i Nordingrå med trädgårdsrum i bergig natur. Sture Forsberg och Ingelöv Jonsson köpte platsen för Villa Fraxinus i början av 1970-talet och då var detta område byns soptipp. Med åren kom det att bli en vacker utomhusträdgård. Besökare mitt i landet, närmare bestämt i Östersund, kan se en visningsträdgård med elva temarum i Fröjas gröna rum.

Att ta båten över till en av våra största öar är populärt, framförallt sommartid och då kan ett besök till Skäfteskärr på norra Öland vara att rekommendera. Här besöks ett gammalt jägmästarboställe som innehar ett hundraårigt arboretum, ett museum, en järnåldersby och en kulturstig. I Visby på Gotland kan man istället besöka “De badande wännernas botaniska trädgård” som ligger oerhört centralt och bjuder på både unika växter och en härlig atmosfär.

För den som vill kombinera sitt besök med ett evenemang, finns till exempel Rosdagarna i Helsingborg. I juli månad bjuds besökare in till Fredriksdal för att lära sig mer om rosor. Samtidigt bjuds besökare också in till en luktärtsfestival i Hallaröd vid samma tidpunkt på året. Sofiero är känt bland många trädgårdsfantaster och den stora Trädgårdsfesten som hålls i augusti är omåttligt populär.

Läs gärna mer om svenska visningsträdgårdar på Svenska Besöksträdgårdars hemsida Gardens